Vaccinarea BCG

on September 8 | in Neonatologie, Pentru parinti | by | with No Comments

Cu siguranţă vă aduceţi aminte că la sfârşitul lunii februarie 2010 în nici o maternitate din România nu se mai găsea nici o doză de vaccin BCG folosit pentru imunizarea nou-născuţilor împotriva tuberculozei. Descoperirea unui număr impresionant de doze expirate de vaccin BCG în spitale a produs schimbări majore în sistemul sanitar românesc. Agenţia Naţională a Medicamentului a hotărât amendarea Institutului Cantacuzino cu 20.000 de lei pentru deţinerea şi distribuirea medicamentelor cu termen de valabilitate depăşit. Neîndeplinirea normelor europene a obligat Institutul Cantacuzino, singurul producător românesc de vaccin împotriva tuberculozei, sau BCG, inclus de altfel în programul naţional de imunizare, să sisteze producţia.

În această situaţie, în rândul unora dintre părinţi s-a creat panică. Alţii nici nu ştiau că se face gratuit acest vaccin.

Apele s-au mai calmat, după o lună şi jumătate, când României i-au fost donate câteva mii de doze. Chiar şi aşa, acestea nu au fost suficiente, specialiştii din Ungaria, ţara de provenienţă a vaccinului, specificând că serul din fiole are valabilitate o singură lună.

80% dintre copiii născuţi de la momentul sistării producţiei şi până la relansarea acesteia nu au fost vaccinaţi. Medicii încearcă să-i calmeze pe părinţii, spunându-le că viaţa micuţilor nevaccinaţi nu este pusă în pericol.

Dacă în cele mai multe dintre ţările europene, vaccinul a fost scos de pe piaţă în urmă cu mai bine de 5 ani pentru că tuberculoza a fost eradicată sau face foarte rar victime, în România această boală continuă să ucidă. Numărul mare de îmbolnăviri clasează judeţul Constanţa pe locul trei în topul judeţelor cu cei mai mulţi bolnavi.

Statul nu are are bani să cumpere aceste doze, dar medicii din sistemul privat salvează situaţia. Aşa se face că Spitalul Privat Isis din Constanţa a fost singura unitate medicala din România, care, independent de stat, a reuşit să obţină toate aprobările necesare pentru depozitarea şi administrarea unui vaccin identic cu cel produs până anul trecut de Institutul din Capitală.

Vaccinul a fost achiziţionat din străinătate şi nu a avut contraindicaţii. Toţi părinţii care au dorit să-şi imunizeze copiii au aflat că vaccinarea este gratuită.

Pin It

Related Posts

« »

Scroll to top