Ingrijirea nou-nascutului in maternitate

on September 8 | in Neonatologie, Pentru parinti | by | with No Comments

Încă de la început trebuie să lămurim un aspect. Cadrele medicale definesc nou-născutul ca fiind bebeluşul din momentul naşterii până la vârsta de 28 de zile. Aşadar, mai bogaţi cu o informaţie, pătrundem în sala de naştere şi aşteptăm venirea sa pe lume.

Nu s-a lăsat mult aşteptat! După ce a fost scos din sacul în care s-a format, iar placenta a fost înlăturată, nou-născutul, o fetiţă, este preluat de medicii neonatologi. Misiunea echipei chirurgicale continuă, în paralel cu cea a medicului şi asistentei din secţia de neonatologie. Mămica este acum relaxată şi priveşte de la distanţă cum micuţei i se acordă primele îngrijiri medicale.

Primele îngrijiri încep în sala de naştere şi se derulează într-o anumită succesiune. Pentru a înţelege mai bine din ce motiv sunt folosite aceste manevre, am apelat la medicul neonatolog. Aşadar, mare atenţie!

Aspirarea secreţiilor nazofaringiene

Ligaturarea cordonului ombilical

La 3 cm de inserţia ombilicală, bontul se atinge cu iod şi se pansează steril cu comprese înmuiate în substanţe dezinfectante şi cicatrizante.

Evaluarea stării de sănătate

Micuţa este dusă în secţia de nou născuţi, unde va fi examinată în vederea depistării unor eventuale patologii legate de malformaţiile congenitale vizibile sau fracturi obstetricale.

Nou – născutul va fi apoi cântărit şi măsurat: talie, perimetrul cranian şi toracic.

Capul unui nou-născut trebuie să măsoare un sfert din lungimea totală a copilului şi poate fi uşor diform, deoarece oasele craniului nu sunt încă bine sudate. Bebeluşul are adesea nasul turtit şi acoperit de mici puncte de grăsime gălbui, care pot acoperi şi restul feţei. Imediat după naştere, micuţii nu au abilitatea de a-şi controla temperatura corporală, de aceea este foarte important ca ei să stea o scurta perioadă într-un incubator, într-un mediu cald şi uscat.

Stabilirea scorului Apgar
Între 1 şi 5 minute după naştere, bebeluşul va fi supus mai multor teste care urmăresc bătăile inimii, respiraţia, musculatura, culoarea ochilor sau reflexele. Fiecare test va fi numerotat de la 0 la 2. Scorul Apgar va fi totalitatea notelor de la teste. Cei mai mulţi copii se încadrează în intervalul 7-10.

Acestea sunt primele îngrijiri pe care le primeşte micuţul încă din primele secunde de viaţă, urmând ca mai apoi mămica să înveţe cum poate să aibă grijă singură de copilului său. Medicul neonatolog împreună cu asistenta o va susţine şi îi va oferi sfaturi pe toată perioada spitalizării.

Pin It

Related Posts

« »

Scroll to top